Hoe werkt het Signaalpunt?

Het Signaalpunt werkt eenvoudig en in slechts 4 stappen krijgt de eenzame persoon toegang tot passende hulp aangeboden.

Een bezorgde burger of iemand die je regelmatig ziet (winkelier, pakketbezorger, huishoudelijke hulp) maakt zich zorgen over de eenzaamheid van een ander en weet zelf niet wat daaraan te doen. Door het achterlaten van een signaal is hulp binnen handbereik.

Video; wat is en hoe werkt het Signaalpunt?
  1. In het Signaalpunt geeft de bezorgde burger of deelnemer aan op welk adres of in welke gemeente hij vermoed dat eenzaamheid speelt. Of iemand doet dat over zichzelf.
  2. Het signaal wordt beoordeeld door een coördinator, die bepaalt welke organisatie/medewerker daarbij kan helpen.
  3. Een medewerker van die organisatie neemt contact op met de persoon die mogelijk eenzaam is.
  4. Samen met de persoon die mogelijk eenzaam is, wordt gekeken naar wat de passende persoonlijke invulling is om dit op te lossen.
list-style-icon

Wat is het Signaalpunt?

Het Signaalpunt is een laagdrempelige plek waar iedereen de zorg over eenzame inwoners kan achterlaten. Iedereen, dus niet alleen de professionals van onze maatschappelijke organisaties, maar ook ondernemers zoals bijvoorbeeld kappers, banken, huisartsen of postbezorgers. Maar ook als je jezelf eenzaam voelt kun je een signaal afgeven. Deze signalen komen vervolgens terecht bij de juiste personen of organisaties die voor hulp en ondersteuning zorgen. Lees hier meer informatie over het signaalpunt.

list-style-icon

Waarom zou ik een signaal afgeven?

Je maakt je zorgen over jezelf of een ander en weet zelf niet wat daaraan te doen. Het Signaalpunt biedt de reikende hand. Samen met professionals kan de gesignaleerde aan de slag. Lees hier meer informatie over wat je kan doen voor een ander of jezelf.

list-style-icon

Wat gebeurt er met mijn signaal?

Na het afgeven van een signaal zal een professional contact opnemen en aan de slag gaan met de gesignaleerde persoon om de situatie te verbeteren! Zo wordt een ander of jijzelf altijd geholpen! Lees hier meer informatie over het afgegeven signaal.

list-style-icon

Ik voel me soms eenzaam, wat kan ik doen?

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Of je je eenzaam voelt bepaal je dus vooral zelf. Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen doordat je graag meer sociale contacten zou hebben met anderen. Of doordat je graag een beter contact met anderen mist. Voor de mensen om je heen blijft jouw eenzaamheidsgevoel misschien verborgen. Lees hier meer informatie over eenzaamheid.

list-style-icon

Iemand die ik ken is eenzaam, wat kan ik doen?

Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken! Iedereen kan zich periodes eenzaam voelen. Er zijn verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan. Eén van de manieren om iemand te helpen, is het afgeven van een signaal, zodat een professional kan helpen, Lees hier meer informatie over wat je kan doen voor een ander.

list-style-icon

Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

In het Signaalpunt wordt alleen informatie opgeslagen die nodig is om contact te leggen met iemand die mogelijk eenzaam is, en voor de duur die nodig is om dat contact te leggen. Daarna wordt de informatie anoniem gemaakt. Er wordt geen vertrouwelijke informatie over de inhoud van de opvolging gedeeld. Lees hier meer informatie over de privacy en veiligheid van het signaalpunt.

list-style-icon

Hoe is mijn privacy geregeld?

Het Signaalpunt is ontworpen vanuit de overtuiging dat jouw informatie veilig moet zijn bij ons. We verwerken uitsluitend gegevens binnen de grenzen van de privacywet AVG en met een duidelijk veiligheidsprotocol. Lees hier meer informatie over de privacy en veiligheid van Signaalpunt.