Wat is Sociaal Isolement?

Van sociaal isolement is sprake als iemand weinig of geen betekenisvolle/ ondersteunende contacten heeft. Deze persoon staat letterlijk ‘alleen’ en heeft geen sociale contacten. Vaak leiden deze mensen een teruggetrokken bestaan.

Niet het zelfde als eenzaamheid

Sociaal isolement is niet hetzelfde als eenzaamheid. Sociaal isolement is een situatie; eenzaamheid is een gevoel. Mensen kunnen eenzaamheid ervaren echter nog wel contacten hebben. Bij sociaal isolement is er echt sprake van personen die ‘alleen’ zijn.

Mensen in sociaal isolement hebben gebrek aan een ondersteunend netwerk van familie, vrienden en bekenden. Ze missen de persoonlijke relaties waar zij op terug kunnen vallen wanneer ze steun nodig hebben. Het gaat dan om praktische, emotionele of gezelschapssteun.

Veelal hebben meerdere factoren ervoor gezorgd dat het isolement is ontstaan. Hierbij valt te denken aan minder goede communicatieve vaardigheden of bv een laag zelfbeeld.

Kwetsbaar

Mensen die er niet in slagen om een ondersteunend netwerk op te bouwen en te benutten, zijn kwetsbaarder dan mensen die over een goed functionerend netwerk beschikken. Bij een slechte gezondheid of verwarring krijgen ze geen of te laat hulp. Een laag zelfbeeld wordt versterkt en vervuiling ligt op de loer.

Hulp krijgen of vinden

Wie sociaal geïsoleerd is, staat er bij problemen en tegenslagen alleen voor óf is aangewezen op professionele ondersteuning. Ze hebben geen personen in hun omgeving die signaleren wanneer het minder goed gaat. Vaak voorkomend is een laag zelfbeeld waardoor deze personen nog lastiger uit het isolement komen. Contact maken en onderhouden wordt steeds moeilijker en wordt ervaren als een ‘inbreuk’. Zodoende houden ze ook afstand van professionele hulpverlening.

Signaalpunt helpt geïsoleerde personen vinden

Bij het Signaalpunt worden ook mensen buiten de professionele hulpverlening gevraagd naar signalen in hun omgeving. Dit kunnen mensen uit de buurt zijn, maar ook de kapper of de personen bij de kletskassa.

Met behulp van het signaalpunt worden deze signalen verzameld, getoetst en vervolgens indien van toepassing, doorgezet naar hulpverlening. Deze kunnen voor een passende aanpak kiezen, met als uiteindelijk doel iemand duurzaam uit het isolement te halen.

list-style-icon

Wat is het Signaalpunt?

Het Signaalpunt is een laagdrempelige plek waar iedereen de zorg over eenzame inwoners kan achterlaten. Iedereen, dus niet alleen de professionals van onze maatschappelijke organisaties, maar ook ondernemers zoals bijvoorbeeld kappers, banken, huisartsen of postbezorgers. Maar ook als je jezelf eenzaam voelt kun je een signaal afgeven. Deze signalen komen vervolgens terecht bij de juiste personen of organisaties die voor hulp en ondersteuning zorgen. Lees hier meer informatie over het signaalpunt.

list-style-icon

Ik voel me soms eenzaam, wat kan ik doen?

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Of je je eenzaam voelt bepaal je dus vooral zelf. Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen doordat je graag meer sociale contacten zou hebben met anderen. Of doordat je graag een beter contact met anderen mist. Voor de mensen om je heen blijft jouw eenzaamheidsgevoel misschien verborgen. Lees hier meer informatie over eenzaamheid.

list-style-icon

Iemand die ik ken is eenzaam, wat kan ik doen?

Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken! Iedereen kan zich periodes eenzaam voelen. Er zijn verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan. Eén van de manieren om iemand te helpen, is het afgeven van een signaal, zodat een professional kan helpen, Lees hier meer informatie over wat je kan doen voor een ander.