Wat kan ik doen als ik mezelf eenzaam voel?

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en vaak een verborgen probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of iemand zich eenzaam voelt. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken! Iedereen kan zich periodes in zijn leven eenzaam voelen. Er zijn verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan.

Eén van de manieren om iets tegen eenzaamheid te doen is het afgeven van een signaal. Dit kan je doen door op de knop ‘Geef een signaal af’ op deze website te drukken. De betrokken organisaties vanuit jouw gemeente komen vervolgens in actie en zoeken samen met jou naar een passende oplossing. Zodat je de hulp kunt krijgen die bij jou past!

Een hulpvraag versturen

Je kunt bij je gemeente een hulpvraag stellen over eenzaamheid. Vervolgens zal een medewerker contact opnemen en vanaf daar verder helpen als je dat wilt.

Zelf eenzaamheid aanpakken

Je kunt zelf ook een begin maken om de eenzaamheid aan te pakken. Eventueel met hulp van familieleden, vrienden of buren. Of je maakt gebruik van activiteiten die hulpverlenersorganisaties verzorgen. Wil je zelf iets doen tegen je eenzaamheid? Enkele tips / ideeën:

  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kun je iemand bellen of mailen.
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander.
  • In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn. Op Eenzaam.nl vindt u een overzicht van activiteiten.
  • Heb je een gesprek met je huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel hier dan over je gevoelens van eenzaamheid en durf om hulp te vragen.

Op de website Eenzaam.nl vind je meer informatie over hulp zoeken bij eenzaamheid.

Telefonische Hulplijn of chatten bij eenzaamheid

Je kunt een telefonische hulplijn bellen of chatten als je je eenzaam voelt. Hiervoor zijn de volgende hulplijnen beschikbaar:

De Luisterlijn

De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 0900 – 0767 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kun je ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

Zilverlijn (Nationaal Ouderenfonds)

De Zilverlijn is een service voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Als je je aanmeldt word je regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers van het Ouderenfonds. Het telefoonnummer van de Zilverlijn is 0800 1325 (gratis).

Deelnemen aan activiteiten van hulporganisaties

Verschillende hulpverlenersorganisaties organiseren activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan. Bijvoorbeeld Humanitas, het Leger des Heils of het Nationaal Ouderenfonds. Op de website Eenzaam.nl vind je een overzicht van de activiteiten.

list-style-icon

Wat is het Signaalpunt?

Het Signaalpunt is een laagdrempelige plek waar iedereen de zorg over eenzame inwoners kan achterlaten. Iedereen, dus niet alleen de professionals van onze maatschappelijke organisaties, maar ook ondernemers zoals bijvoorbeeld kappers, banken, huisartsen of postbezorgers. Maar ook als je jezelf eenzaam voelt kun je een signaal afgeven. Deze signalen komen vervolgens terecht bij de juiste personen of organisaties die voor hulp en ondersteuning zorgen. Lees hier meer informatie over het signaalpunt.

list-style-icon

Waarom zou ik een signaal afgeven?

Je maakt je zorgen over jezelf of een ander en weet zelf niet wat daaraan te doen. Het Signaalpunt biedt de reikende hand. Samen met professionals kan de gesignaleerde aan de slag. Lees hier meer informatie over wat je kan doen voor een ander of jezelf.