Altijd verbonden met elkaar – toch eenzaam

In ons drukke leven lijkt het soms alsof we altijd verbonden zijn met anderen. Maar het verdrietige verhaal van de man die pas na weken dood werd gevonden in zijn woning, laat zien dat eenzaamheid een realiteit is voor veel mensen.

Eenzame mensen minder snel in beeld

Eenzaamheid is een ingewikkeld probleem dat niet altijd op te lossen is met bijeenkomsten en koffiemiddagen. In plaats daarvan moeten we op zoek gaan naar andere manieren om eenzaamheid te verminderen en deze mensen te helpen.

“Mensen die voor overlast zorgen, hebben we snel in beeld. Dan klagen de buren. Maar dat gebeurt bij eenzame mensen niet.”

Uit artikel: nhnieuws.nl

Eenzame mensen willen vaak wel van de eenzaamheid af, maar zien de eenzaamheid zelf niet als voldoende ernstig probleem om hulp te accepteren of te zoeken. Ook past een koffie- of bingomiddag niet bij iedereen of is de drempel te hoog om deel te nemen.
Het is lastig gepaste hulp te vinden. Zo geldt dat ook voor de mensen om hen heen, de buren herkennen wel dat er weinig tot geen bezoek komt, of de lokale supermarkt heeft iemand die heel vaak terug komt voor slechts één boodschap en een kletspraatje. Maar waar ga je heen met deze gevoelens? Bij wie kan je terecht? Binnen de gemeente zijn er vaak een hoop gelieerde instanties voor allerlei problemen. Maar welke de juiste is, is lang niet altijd duidelijk. Het uitzoeken alleen al kan een drempel zijn. Daarnaast is voor de gemeente en organisatie bij het verwerken van persoonsgegevens, zeker als het om een ander persoon gaat, lang niet duidelijk wat men altijd wel en niet mag doen / noteren.

Het Signaalpunt biedt een vaste plek voor hulpvragen rondom eenzaamheid, maar ook andere problematieken en de opvolging hiervan. Een verzamelpunt met een persoonlijke aanpak in de gemeente. Allemaal conform de AVG en de huidige privacy normen en toegankelijk voor inwoner, ondernemer en professionele hulpverleners.

Meer weten over het Signaalpunt?
Dat is geen probleem. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

list-style-icon

Hoe is mijn privacy geregeld?

Het Signaalpunt is ontworpen vanuit de overtuiging dat jouw informatie veilig moet zijn bij ons. We verwerken uitsluitend gegevens binnen de grenzen van de privacywet AVG en met een duidelijk veiligheidsprotocol. Lees hier meer informatie over de privacy en veiligheid van Signaalpunt.

list-style-icon

Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

In het Signaalpunt wordt alleen informatie opgeslagen die nodig is om contact te leggen met iemand die mogelijk eenzaam is, en voor de duur die nodig is om dat contact te leggen. Daarna wordt de informatie anoniem gemaakt. Er wordt geen vertrouwelijke informatie over de inhoud van de opvolging gedeeld. Lees hier meer informatie over de privacy en veiligheid van het signaalpunt.