Hoe herken je eenzaamheid?
Wat is eenzaamheid eigenlijk? Eenzaamheid is een subjectief en persoonlijk gevoel. Of je je (ernstig) eenzaam voelt, bepaal je dus vooral zelf. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Er is bijvoorbeeld minder contact met andere mensen dan je wenst of er is een minder hechte of emotionele band met anderen dan je wenst. Of je mist een specifiek iemand heel erg.
Van eenzaam zijn, kun je -op den duur- ook lichamelijke of geestelijke klachten krijgen. Het is dus zaak om dat gevoel van eenzaamheid tijdig aan te pakken. Alleen zijn is dus niet hetzelfde als eenzaam zijn. Eenzaam zijn is een persoonlijke beleving. Eenzaam zijn gaat wel vaak hand in hand met een gevoel van schaamte terwijl volgens cijfers van RIVM zo’n 11% van alle mensen ernstig eenzaam is. Je staat er niet alleen voor.
Ook al is eenzaamheid een persoonlijke beleving, toch kan de omgeving wel letten op signalen dat iemand mogelijk eenzaam is. Hieronder geven we een overzicht van dat soort signalen waarop we kunnen letten bij anderen of bij onszelf:
Lichamelijke signalen
- verslechterde zelfzorg
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- verhoogde spierspanning
- gebrek aan eetlust
Psychische signalen
- negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
- gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid
- gevoelens van verlatenheid
- teleurstelling
- verdriet
- boosheid
- verlies van vertrouwen in andere mensen
Sociale signalen
- weinig sociale contacten
- missen van sociale steun
Gedragsmatige signalen
- gebrek aan sociale vaardigheden
- mensen op afstand houden
- claimgedrag
- op zichzelf gericht zijn
- overmatig gebruik of verslaving
Levensgebeurtenissen
- overlijden van een naaste
- scheiding
- ziekte of beperking (van een naaste)
- verhuizing, migratie of sterk veranderde woonomgeving
- verlies baan
- financiële problemen
Ik voel me soms eenzaam, wat kan ik doen?
Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Of je je eenzaam voelt bepaal je dus vooral zelf. Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen doordat je graag meer sociale contacten zou hebben met anderen. Of doordat je graag een beter contact met anderen mist. Voor de mensen om je heen blijft jouw eenzaamheidsgevoel misschien verborgen. Lees hier meer informatie over eenzaamheid.
Wat is het Signaalpunt?
Het Signaalpunt is een laagdrempelige plek waar iedereen de zorg over eenzame inwoners kan achterlaten. Iedereen, dus niet alleen de professionals van onze maatschappelijke organisaties, maar ook ondernemers zoals bijvoorbeeld kappers, banken, huisartsen of postbezorgers. Maar ook als je jezelf eenzaam voelt kun je een signaal afgeven. Deze signalen komen vervolgens terecht bij de juiste personen of organisaties die voor hulp en ondersteuning zorgen. Lees hier meer informatie over het signaalpunt.