Zomercampagne een tegen eenzaamheid van start!

In de zomer liggen veel activiteiten stil en zijn nabije contacten soms een aantal weken weg. Mensen kunnen zich dan eenzamer voelen. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht voor deze mensen hebben. De ‘zomercampagne een tegen eenzaamheid’ in juli en augustus roept mensen op tijdens hun vakantie contact te houden. Dit kan je eenvoudig doen door een belletje, een appje, een kaartje of even videobellen. Voor jou een klein gebaar, voor de ontvanger heel waardevol.

Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB is gebleken dat eenzaamheid voor ouderen een grotere rol speelt in de zomer dan in andere seizoenen. 15% van de ouderen voelt zich eenzamer in de zomer. 

Voor thuisblijvende ouderen zijn de zomermaanden vaak stiller dan normaal. Zij ontvangen minder bezoek én hebben minder sociale contacten. Ook gaan sommige sociale activiteiten niet door vanwege een zomerstop. Ouderen die aangeven zich eenzaam te voelen in de zomer, spreken zo een week niemand. Staatssecretaris Maarten van Ooijen: “Laten we dit jaar als we op vakantie zijn contact houden met onze buren, ouders of kennissen die thuisblijven. Of je nou in binnen- of buitenland bent, lang of kort weggaat, iets vaker een belletje of voice memo naar het thuisfront kan het verschil maken. Voor jou een klein gebaar, voor de ander heel waardevol.”

Een tegen eenzaamheid biedt een campagne-toolkit aan als u mee wilt doen met de oproep. Organiseer juist in deze stillere weken een extra activiteit. In de toolkit vindt u social posts, radiospots en advertenties. Ga naar de toolkit.

> De website over Zomereenzaamheid, met tips wat jij kunt doen tegen eenzaamheid: https://www.eentegeneenzaamheid.nl/campagne/zomereenzaamheid/

> Meer over het onderzoek van KBO-PCOB: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/kbo-pcob-start-strijd-tegen-zomereenzaamheid