De Week tegen de Eenzaamheid is begonnen

Van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid. In deze week geeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport extra aandacht aan het thema eenzaamheid.

Kick-off landelijke campagne ‘Kom erbij!’

In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. Dit wordt samengevat in het thema ‘Kom erbij!’. Verschillende gemeenten en organisaties besteden extra aandacht aan eenzaamheid tijdens de week tegen de eenzaamheid. Bekijk hier welke activiteiten er allemaal worden georganiseerd:

Vervolgaanpak, VWS stelt 40 miljoen extra beschikbaar

Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft vandaag zijn vervolgaanpak Eén tegen eenzaamheid 2022-2025 gestuurd naar de Tweede Kamer. Een aanpak die hard nodig is nu bijna de helft van de Nederlanders zich eenzaam voelt en één op de tien sterk eenzaam. De nieuwe aanpak die gepresenteerd wordt in de Week tegen Eenzaamheid is gericht op Nederlanders van alle leeftijden. Voor de vervolgaanpak is deze kabinetsperiode €40 miljoen extra beschikbaar gemaakt. Daarnaast zal de campagne `Een klein gebaar kan het verschil maken` aandacht vragen voor deze problematiek.

“Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ons allemaal een basisbehoefte. We zijn een samenleving waar iedereen het verschil kan maken. Een klein gebaar kan een verschil maken. De urgentie van de opgave in de tijd waarin we nu leven is groot en wordt alleen maar groter. Daarom presenteer ik deze vervolgaanpak gericht op alle Nederlanders zodat we ons blijven inzetten voor mensen die dat nodig hebben. ”

Staatssecretaris Van Ooijen

Meest recente cijfers tonen een toename in gevoel van eenzaamheid

In 2021 voelde 11 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich sterk eenzaam. Dat zijn er meer dan twee jaar eerder (9 procent). Alleenstaanden en alleenstaande ouders voelden zich het vaakst eenzaam. In 2021 gaven jongeren van 15 tot 25 jaar het vaakst aan zich sterk emotioneel eenzaam te voelen, in 2019 waren dat nog de 75-plussers. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.

In 2021 voelde 11 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich sterk eenzaam, 32 procent was enigszins eenzaam. In 2019 was dat achtereenvolgens 9 en 26 procent.

bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/39/vooral-jongeren-emotioneel-eenzaam-in-2021